Nyheter

Följ oss på Facebook för att ta del av senaste nytt från Sveriges Fontänhus Riksförbund.

Facebook Posts

View on Facebook

Hej

Jag heter Martin och har varit medlem i Fontänhuset Helsingborg sedan oktober förra året (2019). Här får jag utvecklas i min egen takt. Får struktur på min vardag och är med i ett sammanhang. Mina arbetskamrater saknar mig om jag inte kommer. Det är en underbar och härlig gemenskap här 💜💚💙
... See MoreSee Less

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Det här är @leamarialarsson som levt halva sitt liv i respektive juridiskt kön. Hon är en av de första som genomgått en könsbekräftande behandling i Sverige.
Lea vill bryta tabun och fördomar kring transidentiteter. Mobbning, trakasserier, misshandel, psykisk ohälsa och självmord är vanligt förekommande i gruppen. Lea är en fantastisk föreläsare, certifierad normingenjör och en av de bästa hårdrockstrummisarna i Sverige. Vi lärde oss massor och blev starkt berörda av Leas livsberättelse. Lea kan bokas på www.kvinnligatalare.se #hbtq #könsidentitet #fontänhus #psykiskhälsa
... See MoreSee Less

View on Facebook
View on Facebook

Idag, den 10/10, är det Världsdagen för psykisk hälsa. På Fountain House Stockholm har 1400 personer deltagit sedan starten 1980, och då är det bara ett av världens omkring 300 fontänhus.

Då medlemskapet är frivilligt är medlemmars deltagande ett starkt bevis för hur viktig fontänhusmodellen är. Lyssna till några av de medlemmar som väljer fontänhuset som sin plats för gemenskap & rehabilitering nedan.

Läs mer om fontänhusmodellen och hur du gör för att driva frågan om att öppna ett fontänhus i din kommun på www.sverigesfontanhus.se
... See MoreSee Less

View on Facebook

Idag presenteras #seriousfacts i vår nedräkning inför World Mental Health Day, som alltså är nu på lördag den 10/10. Inlägget nedan från Falkenbergs Fontanhus berör statistik för suicid och även kontaktuppgifter till Sveriges 13 fontänhus.Två dagar kvar i nedräkningen till World Mental Health Day och vi presenterar #fakta #seriousfacts

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har ungefär en halv miljon svenskar under det senaste året haft självmordstankar, cirka 100 000 personer genomfört självmordsförsök, och 1588 fullbordat ett självmord. Självmordstankar är så vanliga att de kan betraktas som en del av mänskligt liv. Självmord är den främsta dödsorsaken i åldern 15-29 år.
Den näst vanligaste orsaken att dö i förtid i Sverige är psykisk sjukdom. Personer med allvarligare psykisk sjukdom har en medellivslängd som är 15-20 år kortare än snittet.
vardochhalsa.se/psykiskt-sjuka-dor-i-fortid/
Dessutom syns en tydlig ökning av antalet sjukskrivna för psykisk ohälsa i Coronapandemins fotspår.

Vi tycker att varje kommun borde ha sitt eget Fontänhus. Idag finns vi endast på 13 orter i Sverige.

Behöver du någon att prata med? Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder stöd och råd på internet och telefon:
www.1177.se/Halland/liv--halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/rad-och-stod-pa-chatt-och-te...

Vill du boka ett nybesök på ett Fontänhus nära dig?
Falkenberg 0346-71 10 71
Göteborg 031-12 30 01
Örebro 019-320 520
Stockholm 08-714 01 60
Malmö 040-12 00 13
Lund 046-12 01 95
Sköndal 0729-68 66 24
Motala 0793-41 56 10
Nyköping 0155-26 81 40
Helsingborg 042-24 50 60
Båstad 0431-724 80
Älmhult 0476-480 10
Falun 0730-96 44 84

#CountdownWMHD2020 #wmhd #moveforhealth #Falkenbergsfontanhus #clubhouseinternational #clubhouseworks #mentalhealth #nedräkningwmhd2020 #varjerörelseräknas #fontänhus #sfr #psykiskhälsa
... See MoreSee Less

View on Facebook

Vi har kommit till dag åtta i vår nedräkning inför World Mental Health Day.
Ta del av vad några medlemmar säger om att vara just medlemmar på ett fontänhus:”Alla har alltid sagt ’du kan om du vill, varför vill du inte?’ Det är först nu jag vill , för att någon tror på mig”
-Medlem Fontänhuset Göteborg

”Jag mådde mycket bättre när jag fick fasta rutiner, ansvar, fick aktivera mig och som grädde på moset fick jag bättre självkänsla och självförtroende.”
-medlem Fontänhuset Göteborg

”Det spelar ingen roll vilken diagnos du har, alla är lika värdefulla och viktiga.”
-medlem Fontänhuset Göteborg

”Efter år av isolering har jag nu ett socialt liv.”
-medlem Fontänhuset Göteborg

”Här får jag förutsättningar för att kunna gå vidare med livet.”
-medlem Fontänhuset Göteborg

#medlemsberättelse
#memberstory

#countdownWMHD2020
#wmhd
#moveformentalhealth
#fontanhusetgoteborg
#clubhouseinternational
#clubhouseworks
#mentalhealth
#nedräkningwmhd2020
#varjerörelseräknas
#fontänhus
#sfr
#psykiskhälsa
... See MoreSee Less

View on Facebook

Tips! Delta i ett digitalt lunchsamtal!

”Människor med svår psykisk ohälsa ska leva ett gott liv och vara delaktiga i samhällets gemenskap, det var tanken med psykiatrireformen som genomfördes för 25 år sedan. Då hade avvecklingen av mentalsjukhusen redan påbörjats. Boendestöd och personligt ombud utvecklades. Men hur gick det sen, vilka insatser har fungerat och vilka har inte?”Välkommen på digitalt lunchsamtal! Dags för en ny samhällsreform - psykiatrireformen 25 år. Vad har hänt och vilket är nästa steg? Medverkar gör RSMH:s förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten, Åsa Moberg och Alain Topor.
Samtalsledare: Anna Fredriksson
Tisdagen den 13 oktober, kl 12:30 - 13:15
Läs mer och anmälan: rsmh.se/lunchsamtal-dags-for-en-ny-samhallsreform-25-ar-efter-psykiatrireformen/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Visste du att…

medlemmar deltog under 2018 i verksamheten på något av fontänhusen i Sverige.