Nyheter

Följ oss på Facebook för att ta del av senaste nytt från Sveriges Fontänhus Riksförbund.

Facebook Posts

➡️ Stort intresse för att öppna fler Fontänhus!

SFR höll tillsammans med Fontänhuset Falun i februari en digital konferens för 80 personer från tre samordningsförbund i Västmanland. På konferensen delade Fontänhuset Falun med sig av sin resa från idé till verklighet. Västmanland visar stort intresse, och har startat en förstudie. Förhoppningsvis kommer kartläggningen att visa samma sak som andra förstudier som gjorts runt om i landet – att behovet av Fontänhus är stort.

➡️ Hallå där projektledare Lena Larsson, nu är projekt Fler Fontänhus igång — kan du berätta mer om det?

Med stöd av Folkhälsomyndigheten driver vi projektet Fler Fontänhus där vi stöttar de föreningar och arbetsgrupper som arbetar för ett Fontänhus i sin kommun. Vi vet att processen att starta ett Fontänhus kräver tid och tålamod. Förhoppningen är att projektet ska ge en extra skjuts i arbetet.
Målet är att det ska finnas beslut om att starta Fontänhus på minst fyra nya orter inom 1000 dagar. Det finns ett brinnande intresse bland våra medlemmar att vara med i projektet och sprida kunskap om modellen. Och vi har i dagsläget kontakt med ett 10-tal arbetsgrupper som vill starta egna Fontänhus i sina kommuner. Det är en bra start.

#psykiskhälsa #socialstyrelsen #psykiskohälsa #Folkhälsomyndigheten #arbetsrehabilitering
... See MoreSee Less

View on Facebook

Årets gästföreläsare är Daniel Abrams som undervisat i gruppsykologi på psykologprogrammet och nästan 2000 personer i Interaktivt Bemötande. Vi hoppas på en stor uppslutning från den svenska Fontänhusrörelsen!

Inbjudan och lösenord till årsmötet kan ni få av oss eller era hus. Skicka direktmeddelande för länk! 🔑
... See MoreSee Less

View on Facebook
View on Facebook

Visst blir det Ångestlopp även i år, coronasäkrat förstås!

Kolla in filmen om årets lopp från Fountain House Stockholm nedan, och även länken till Stiftelsen Fontänhuset, Örebros evenemang.
www.facebook.com/events/753127672255861
... See MoreSee Less

View on Facebook

Idag säger vi stort grattis på födelsedagen till vår ordförande Inger Blennow!

På Ingers 84-årsdag tycker vi att det är på sin plats med en hyllning och presentation av Inger som gör och har gjort så mycket för Fontänhusrörelsen.

Inger, uppvuxen i Göteborg och nu bosatt i Lund, är läkare, specialist i allmänpsykiatri och psykoterapeut. När hon gick i pension vid 78 års ålder fick det ideella engagemanget ta desto större plats. För sex år sedan fick Inger frågan om att bli ordförande för Sveriges Fontänhus Riksförbund, något hon tackade ja till nästan omgående. Att Inger brinner för mänskliga rättigheter visar sig även i ett stort engagemang i Amnesty och Afghanistankommittén.

Kontakten med fontänhus kom genom en föreläsning redan på 1980-talet, därefter var Inger med och startade Fontänhuset i Malmö 1984 och några år senare var hon även med i starten av Fontänhus i både Lund och Båstad. Sedan dess har hon kämpat för att sprida fontänhusmodellen och nu är det en viktig del i riksförbundets arbete där Inger drar ett stort lass.

De senaste åren har riksförbundet med Inger som ordförande fått en ökad bredd och kompetens i styrelsen, haft möjlighet att anställa projektledare för såväl ökad digital kompetens hos fontänhusens medlemmar som att starta fler fontänhus, samt haft en större närvaro i debatten om rehabilitering.

Vi frågar Inger om hennes hjärtefråga och svaret lyder: “Min hjärtefråga är att samla alla fontänhus till ett varumärke så att vi kan utgöra enad front i rehabiliteringsvärlden och bli en aktör att räkna med!”

Tack Inger för det fantastiska arbete du gör och grattis på födelsedagen!
... See MoreSee Less

View on Facebook

Fontenehus: Besparende for kommunene. ... See MoreSee Less

View on Facebook
Visste du att…

medlemmar deltog under 2018 i verksamheten på något av fontänhusen i Sverige.