Så öppnar du ett fontänhus

Om du vill öppna ett fontänhus i din kommun är du välkommen att använda Sveriges Fontänhus Riksförbund såväl som de enskilda fontänhusen som bollplank. Genom att fråga oss med erfarenhet av att starta fontänhus kan du lätt undvika vanliga fallgropar.

​Börja med att sätta ihop en arbetsgrupp. Försök att få med människor med olika professioner och erfarenheter, till exempel från psykiatri, arbetsförmedling, landsting, politiker och personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

Åk på studiebesök hos ett ackrediterat fontänhus för inspiration och goda råd. Om ni har möjlighet så passa på att vara med och arbeta på en enhet under en dag eller två för praktisk erfarenhet.

Utbilda arbetsgruppen och viktiga aktörer i din kommun. Det kan vara brukarorganisationer, politiker, personligt ombud, journalister och företagare. Studera riktlinjerna och Clubhouse Internationals hemsida för att kunna argumentera för fontänhuset.

Ta kontakt med personer som kan vara med och finansiera verksamheten. De etablerade fontänhusen finansieras av respektive kommun, landsting (region), Socialstyrelsen och ibland även Finsamförbundet.

Eftersom olika kommuner har olika nyckelpersoner är den lokala kännedomen viktig. Ta reda på vem det är du bör ta kontakt med först, det kan vara allt från socialchefen, socialnämndens ordförande, en viss landstingspolitiker till ansvarig på samordningsförbundet. Bäst är förstås om du kan ha en dialog med samtliga organisationer på en gång.

När du väl börjar arbeta praktiskt för att ordna ekonomi, lokaler med mera är det viktigt att samtidigt försöka få ut informationen. Inte bara till presumtiva medlemmar utan också till vården, allmänheten och olika myndigheter.

I samarbete med Sveriges Fontänhus Riksförbund kan du få tillgång till statistik och argument som kan vara bra att ha i fortsatta diskussioner.

De senaste husen som startat drivs som ideella föreningar, många av de äldre husen är stiftelser. Det hus som startade senast är Fontänhuset Falun, genom Finsamförbundet. Innan dess var det Motala Fontänhus, på deras hemsida hittar du en längre redovisning om hur verksamheten kom till.

Ladda gärna ner vår broschyr med steg-för-steg-guide för hur du startar ett Fontänhus:

Starta Fontänhus

Här kan ni se exempel på olika förstudier som är gjorda:

Förstudie Falun
Förstudie Sandviken
Förstudie Västmanland
Förstudie Varberg
Förstudie Hässleholm 

Förstudiemall
Stadgar Fontänhus mall
Modell och metod för start av nya Fontänhus

Projektledare för projekt Fler Fontänhus:

Lena Larsson
lena.larsson@sverigesfontanhus.se
0760 221 332

 
Visste du att…
Varje år har 100 000 personer i hela världen tillgång till ett fontänhus.